2013-04-13

Het kandidat till årets Nobelpris...

Den "nya" bild av universum, som nyligen lanserats från Planck-teleskopet, är intressant men tillför egentligen inte särskilt mycket nytt. Den bekräftar i stort den bild som redan fanns. Visserligen återges här universums bakgrundsstrålning, den som sägs härröra från Big Bang, med betydligt högre skärpa än tidigare, men det "nya" utgörs i huvudsak av smärre justeringar gällande universums materiefördelning och ålder, dvs den tid som antas ha förflutit sedan Big Bang.
 
De slutsatser de flesta vetenskapsmän nu tycks dra blir dock högst motsägelsefulla, och närmast obegripliga, om man inte betraktar universum utifrån den övergripande övertygelsen, att vår världsrymd - det egentliga universum - är oändligt och evigt. Detta, det enda logiska betraktelsesättet, innebär att inflationsmodellen leder oss helt fel, om man med den menar att universum som ren rymd betraktad varit föremål för inflation. Att tänka sig en expansion av ett redan oändligt "tomrum" är totalt orimligt. Och är inte heller, enligt mitt sätt att se,  en nödvändig förutsättning för att förklara skeendet. Det inflationstanken ändå måste anses syfta på, är den uppmätta, häftigt uppkomna, utåtgående rörelsen hos materien som resultat av tänkta Big Bang.
 
Dock, glädjande nog, inte minst för mig själv, menar nu Karin Bojs i DN, att denna ”nya” bild ger ökat stöd för inflationsteorin, så som den lanserats av Alan Guth och Andrei Linde - och, vill jag tillägga, delvis av mig själv...
 
Jag gläds särskilt åt följande formulering i Karin Bojs vetenskapsartikel i DN från den 24 mars i år:
"...Andrei Lindhe, som alltså är lite mer dramatiskt lagd, kallar sin version av inflationen för en 'evig fest'. I hans modell kan inflationer nämligen inträffa lite då och då. Nya universa bubblar upp från de gamla i en evigt pågående process. Vår tid har visserligen en början, men det fanns universa före oss. Det ÄR relevant att fråga sig vad som fanns bakom vårt universum, för där kan finnas andra. De nya bilderna från Planck ger i många avseenden perfekt stöd för inflationsteorierna...".

 
Karin hävdar också att många nu menar att denna "nya" teori omedelbart borde leda till ett Nobelpris. I så fall anmäler jag härmed mitt intresse för att få vara med och dela på detta pris, eftersom denna teori i praktiken är precis vad jag hävdade redan för 30 år sedan (vilket också läsare av mina tidiga inlägg i denna blogg har noterat). Och om Karin kollar sin e-post ska hon finna, att jag skickade ett mail till henne för ca 15 år sedan, där jag presenterade mina mer än 30 år gamla tankar...
 
Du, som närmare vill studera mina teorier, rekommenderas varmt att läsa mina äldre inlägg i denna blogg. Vill du läsa den artikel av Karin Bojs, som jag refererar till i texten, klicka på följande länk:

http://www.dagensnyheter.se/search/articles/1cXczHxyKDHhHaAIPL6eTI?q=%7b%22Filters%22%3a%5b%7b%22Name%22%3a%22Text%22%2c%22Value%22%3a%22Karin+Bojs%22%7d%2c%7b%22Name%22%3a%22ArticleType%22%2c%22Value%22%3a%22OrdinaryArticles%22%7d%5d%7d).
 
Min egen kommentar: Det finns naturligtvis nyanser i hur jag och andra försöker beskriva något som för de flesta av oss ter sig så ofantligt komplicerat och närmast obegripligt som universum. Min utgångspunkt, och absoluta övertygelse sedan länge, är dock att universum är oändligt och evigt. Ur ett tänkt "utifrånperspektiv", där vi en stund bortser ifrån ljushastighetens och våra mätinstruments begränsningar, uppvisar denna rymd ett mycket glest men tämligen jämnt fördelat innehåll av materia, som vid närmare påseende här och där omväxlande "bubblar" upp och faller ihop. Som jag ser det lever vi just nu i en växande sådan bubbla mitt i universum, omgiven av oändligt många liknande "bubblor", i olika stadier, i en övergripande balans, i vårt eviga, oändliga universum!

Ett annat mycket intressant och omdiskuterat "existensiellt" ämne i sammanhanget är TIDEN, men den återkommer jag till i mitt nästa inlägg - tids nog...